-cos do rodzenia (stara koszulka/koszula nocna, lub pros o szpitalna!)
-2 pizamy/koszule nocne takie do karmienia
-2 paczki podkladow poporodowych (najlepsze bella, dokladnie nazywaja sie pieluchy dla dzieci, w aptece bede wiedziec o co chodzi)
-wkladki laktacyjne do stanika
-3 staniki
-majty (jednorazowe lub duzo swoich )
-Tantum Rosa lub kalia do plukania krocza
-masc na sutki np bepanten
-zel pod prysznic, pasta, szczoteczka
-2 ciemne reczniki
-szlafrok
-kapcie
-klapki pod prysznic
-gumka do wlosow
-ksiazki i gazety
-aparat i telefon
-cerata lub jakies podkady na lozko zeby nie zabrudzic
dla malego
-6 spiochow
-2-3rozpinane bluzki, kaftaniki lub body
-spodenki
-2 czapki bawelniane najlepsze sa te bez wiazania pod brodka
-kocyk , rozek ( to mozna dostac w szpitalu
-pieluchy pampers 1 newborn (zolte opakowanie, 1 paczka wystarczy, szt 43)
-chusteczki nawilzane dla dzieci
-oliwka
-puder
-cos do kapania (mydlo?)
-skarpetki
-rekawiczki niedrapki
-recznik
-nozyczki lub cazki, ale polozne polecaja na poczatku obgryzc paznokietki, bo to w sumie taka miekka blonka,i lepiej nie robic dzidzi krzywdy nozyczkami, jak kto woli
-3-5 pieluch tetrowych
-ewentualnie swoja butelka i smoczek bo te szpitalne to tragedia
+ twoje dokumenty
to jest wyprwaka do szpitala
a do domu to napisze co trzeba miec
- 2 koce, cieply i lekki, taki np do wozka
-komplet poscieli, przesieradelka
-ceratki lub takie podlady do lozeczka zeby dzidzia nie zasiusiala materaca
-wanienka ,
-myjka, najlepiej z frotki, zadna gabka
-masc sudocrem na odparzenia
-mozesz kupic oslonki na piersi gdybys karminla
-2 reczniki, 1 wiekszy drugi mniejszy, wazne zeby byly mile i delikatne w dotyku
- karuzela z pozytywka
-lezaczek
-fotelik do atua jesli posiadasz
-proszek typu jelp lub dzidzius
-przydatna moskitiera do wozka i na lozeczko, zeby zadne robaczki nie pogryzly malucha
-szamponik, ale nie koniecznie, ja mam z hippa zel do mycia ciala i wloskow w jednym,
-kremik z filtrem, ale tylko na wyjscie na dwor
-ok 20 pieluch tetrowych , mozesz wiecej jak chcesz
-sol fizjologiczna, lub sol morska - tanie w aptece, do mycia oczek , czyszczenia niska i uszu
-spirytus 70% do pepuszka, nie mozna nigdzie kupic, ale jest dobry sposob, kupic cwiartke spirytusu i zaniesc do apteki, oni rozrobia , lub zrobic samemu jak sie umie-
-gaziki , tez do pepuszka
-termometr do wody,
-co do ubranek, to kup tak zeby bylo wszystkiego po 5-6 sztuk w rozmairze 56, reszta juz 62, bo dzidzia szybko rosnie
- z ubran potrzebne jest: spichy rozpinane w kroku lub nie, jak wolisz, body na dlugi, krotki rekaw( na upal), koszulki lub kafaniki, jakies spodenki 2-3 pary wystarcza, jakas sukienusia, chociaz takiemu malemu to moze byc nie wygodnie, czapeczki cienkie, jedna cieplejsza, skarpeki, pajace, fajne do spania, jakies 2 sweterki lub bluzy, bluzki, ogolnie cos cieplego, fajne sa rampersy, to takie cos jak pajac, ale maja krotkie nogawki i krotki rekawek, ze 2 mozna kupic
to chyba na tyle, polecam ci pochodzic troche po ciucholandach, ja mam duzo rzeczy z tych sklepow, niewiele kupowalam, wiec nie ma co tak szalec z ubrankami, bo moze od kolezanek dostaniesz w spadku, wazne zeby bylo cos na poczatek, aha i ja zrobilam tak ze masz w szafie i rozmar 56 i 62 w razie czego, gdyby dzidzia okazala sie duza

bo nigdy nic nie wiadomo
ufff ale sie rozpisalam, milego dnia zycze