hej. Syn zaczął chodzić w zasadzie 1,5 tyg. przed ukończeniem 18 miesiąca życia. W zasadzie o czasie zaczął chodzić:) tylko czekał do ostatniej chwili:P Jak skończył rok zaczął chodzić przy meblach, ale faktycznie chodzić już sam zaczął od niedawna. U nas na pewno nie przez to trzymanie główki tylko przez to, że cały czas miał słaby brzuch. W zasadzie od urodzenia miał obniżone napięcie mięśniowe tułowia, więc od początku miał trudności z rozpoczęciem siadania, czworakowania. Byłam z nim u fizjoterapeuty, aby go obejrzał i tylko to potwierdził. Dlatego musisz czekać tym bardziej, że dziecko ma czas do uk. 18 miesiąca życia. Co do krzywienia to w zasadzie tego nie widziałam. Ciągle zmieniał pozycję, bo próbował chodzić, a to się czołgał, czworakował itp., cały czas praktycznie w ruchu, więc nie widziałam u niego tego krzywienia. Teraz nieraz jak idzie i traci troszkę równowagę, to widzę, że skrzywi głowę, ale nie wiem z czego to wynika. Czy to wpływ siły ciężkości żeby złapać tą równowagę, czy czasem ucieka w tą asymetrię nawykowo. Generalnie nie chodzi cały czas z przechyloną w jedną stronę głową, ani tak nie siedzi. Czasem skrzywi głowę, ale nie widzę żeby to długo trwało, więc naprawdę ciężko mi stwierdzić. Moja mama sama mówiła ostatnio, że nie widzi żeby krzywił, więc może i jest to prawda, no ale też z nim bardzo często nie przebywa. Zobaczymy jak teraz będzie chodził. Na razie to jeszcze chodzi dość ślamazarnie i szeroko. Jak już będzie chodził płynnie to będzie łatwiej zobaczyć ewentualną asymetrię. Musimy trzymać kciuki za nasze pociechy, żeby jak najszybciej mieć pewność że to się skończyło. Zobaczysz z czasem będzie lepiej, no ale na wszystko trzeba zaczekać... Pozdrawiam.
|