Dzisiaj jest pn paź 22, 2018 12:32 pm


Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: pn kwie 02, 2012 8:59 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Jak w temacie.
Mam bardzo nieregularne miesiączki. Ostatni cykl trwał 35 dni. Zdarza się 30, a również 50kilka. Ostatnio myślałam, że "ustawię się" tabletkami antykoncepcyjnymi, choć nie wiem, czy to dobry pomysł. O dziecko w najbliższym czasie nie zamierzam się starać, ale mimo to chciałabym, aby wszystko grało jak trzeba.
Macie jakieś pomysły?

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn kwie 02, 2012 9:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 16, 2011 12:01 pm
Posty: 4308
Lokalizacja: Cieszyn
Cath przyznam szczerze,że siostra przed ciążą brała tabletki antykoncepcyjne przez 1 i pół roku.Podobno bardzo jej pomogły.Też miała nieregularne miesiączki i bardzo bolesne.Po pół roku brania zauważyła znaczną różnicę.
Kiedyś gin mi mówił na temat regulowania miesiączki za pomocą luteiny...nie wiem czy jest to skuteczne szczerze powiem,bo nie regulowałam sobie w ten sposób.Aktualnie biorę tabletki anty - > Cilest już 6 miesiąc.

_________________
Obrazek
Mariusz :D 7:30, 3310g i 52 cm :D
Obrazek

Mikołaj [*] 15.06.2016 (7tc) :( :( :(


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt kwie 03, 2012 1:27 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 26, 2009 1:19 pm
Posty: 14753
Lokalizacja: małopolska
Cath pisze:
Jak w temacie.
Mam bardzo nieregularne miesiączki. Ostatni cykl trwał 35 dni. Zdarza się 30, a również 50kilka.



Cath ale cykl 30-35 wcale nie musi być nieregularny, o ile każdy taki jest. Dasz radę napisać długości cyklów z ostatniego roku, tak po kolei?

_________________
Wojtek
My
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 4:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Oj Ania zaginął mi gdzieś ten mój kalendarzyk z prawdziwego zdarzenia, ale mam w notesie pozapisywane o tyle o ile. 34 dni. 32 dni. 48 dni. 31 dni. 47 dni. 47 dni. 35 dni.

:roll:
Wesoło...

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 5:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 18, 2010 11:20 pm
Posty: 4577
Lokalizacja: UK
Cath przed ciaza tez mialam taki nieregularny okres... Co 30-40 dni roznie, a czasami nawet po 20 dniach sie pojawil. Ale mi wyszlo, ze mam prolaktyne podwyzszona, bralam pol roku bromergon pol tabletki dziennie i wszystko wrocilo do normy wtedy.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 5:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Wii mam podwyższoną prolaktynę, to fakt. Bromergon brałam już, ale mnie uczulił. Castagnus tak samo :roll: A po porodzie? Jak sytuacja u Ciebie wygląda z cyklami?

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 6:16 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 20, 2007 8:36 am
Posty: 4736
Lokalizacja: Łódź
Ja miałam bardzo podobnie - mój gin uznal, że to po prostu w młodym :wink: wieku u niekorych tak jest - po porodzie nie wiem czy przeszło, bo stosuję antykoncepcję i nie mam cykli w ogole :wink:
ale wczsniej brałam pigułki dokładnie tak jak Ty :)

_________________
Synuś 1850g 45 cm Córuś 1465g 43 cm, 31tc
Obrazek
“Life begins at the end of your comfort zone.” Neale Donald Walsch
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 6:19 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Ja wczoraj @ dostałam. Tabletki anty nowe mam, jednak nie wzięłam ich. Mam zbadać sobie prolaktynę. Zobaczymy jaki będzie jej poziom i wtedy się zobaczy, co dalej...

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 7:11 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 26, 2009 1:19 pm
Posty: 14753
Lokalizacja: małopolska
Cath pisze:
Oj Ania zaginął mi gdzieś ten mój kalendarzyk z prawdziwego zdarzenia, ale mam w notesie pozapisywane o tyle o ile. 34 dni. 32 dni. 48 dni. 31 dni. 47 dni. 47 dni. 35 dni.

:roll:
Wesoło...



Tragedii nie ma, te 3 cykle coś się wydłużyły ale skoro piszesz że masz problem z prl to pewnie to jest powodem. Jesli nic na to nie będziesz brała to nic nie poradzisz, tabletki nie są wyjściem bo jak je odstawisz to będzie to samo albo gorzej.

Jak będziesz badała prl zbadaj przy okazji TSH bo często hiperprolaktynemia idzie w parze z niedoczynnością.

_________________
Wojtek
My
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 7:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Znalazłam stare wyniki.

TSH 1,17 (norma 0,25 - 5,0)
PRL 32,17 (norma 1,30 - 25,00)

Estradiol - 543,2 (norma 161 - 774)
FSH 3,8 (norma 1,7 - 7,7)
LH 7,2 (norma 1,0 - 11,4)
Progesteron 29,5 (norma 5,3 - 86)

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 7:48 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 26, 2009 1:19 pm
Posty: 14753
Lokalizacja: małopolska
TSH jest ok. ale powiedz mi w którym dniu cyklu robiłaś te badania, chodzi mi o LH i FSH bo jeśli na początku cyklu, w 3-5dc to te wyniki są nie bardzo :?

Prl faktycznie podwyższona.

Co Ci się działo po Bromku? lekarz nie zaproponował Ci innych leków (tyle że są już dużo droższe)?

_________________
Wojtek
My
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 8:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Ania FSH i LH były robione w fazie lutelanej.

Po bromergonie miałam uczulenie na plecach. Tragicznie to wyglądało. Ale wyszło tak dlatego, że lekarz bardzo szybko kazał mi brać całą tabletkę, a to podobno bierze się powoli. Potem brałam castagnus, ale było już to samo co po wcześniejszym leku?

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 8:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 18, 2010 11:20 pm
Posty: 4577
Lokalizacja: UK
Cath po porodzie mialam pierwszy okres po pol roku i tylko 2 razy i byl w odstepach ok. 30 dni. Pozniej wlozylam implant antykoncepcyjny i od tej pory nie mam miesiaczki. A ten bromergon bardzo mi pomogl na szczescie i przed ciaza mialam okres rowniutko co 31 dni. Porob badania, moze gin przepisze Ci jakies inne leki na ta prolaktyne. Trzymam kciuki :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 8:28 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Wii no zobaczymy jak to wyjdzie :)

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 8:45 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 26, 2009 1:19 pm
Posty: 14753
Lokalizacja: małopolska
Cath pisze:
Ania FSH i LH były robione w fazie lutelanej.

Po bromergonie miałam uczulenie na plecach. Tragicznie to wyglądało. Ale wyszło tak dlatego, że lekarz bardzo szybko kazał mi brać całą tabletkę, a to podobno bierze się powoli. Potem brałam castagnus, ale było już to samo co po wcześniejszym leku?


A to jak w fl to ok.

Na wysypkę raczej nie miało wpływu to że zaczęłaś brać od razu całą tabletkę, z tą połówką czy nawet ćwiartką Bromka przez pierwsze dni to chodzi raczej o skutki uboczne takie jak mdłości, wymioty, zawroty głowy, czasami nawet zasłabnięcia.

ja kiedyś zrobiłam pare dni przerwy (na czas badań) z Bromkiem i potem do niego wróciłam i nie brałam jak na początku po pół tabl przez tydzień a potem normalnie całą tylko od razu zaczęłam od całej. miałam tylko jeden skutek uboczny, ale bardzo męczący zważywszy na porę kiedy bierze się Bromka-zatkany nos :? cała noc przerąbana

Acha, no i od kiedy biorę Bromergon to moja waga zaczęła powoli ale systematycznie rosnąć. no może nie tak powoli bo to aż kiiilka kg za 8 miesięcy...


Te inne zamienniki Bromergonu ponoć nie mają tych skutków ubocznych ale są dość drogie-Norprolac kosztuje ok 130zł za 30 tabl (choć na nim też są wymienione podobne skutki uboczne jak w Bromerognie).

Dostinex przyjmuje sie raz-dwa razy w tyg, to zleży od poziomu prl, 8 tabletek kosztuje ponad 300zł


Castagnus jest dużo słabszy jak Bromergon więc on Ci raczej nie pomoże

_________________
Wojtek
My
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 03, 2012 8:56 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Ania to była bardzo specyficzna wysypka. Po rozmowie z lekarzem, sam stwierdził, że to uczulenie na składnik leku. Skutków ubocznych nie miałam żadnych. Zaraz po odstawieniu bromergonu wysypka ustąpiła. Lekarz powiedział, że da mi słabszy odpowiednik, padło na ten castagnus właśnie, ale po kilku dniach pojawiła się identyczna wysypka jak wcześniej.
Poza tym jako tako nigdy nie poddałam się szczególnemu leczeniu prl...

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr kwie 25, 2012 8:11 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 27, 2011 8:10 am
Posty: 1036
Też miałam OD ZAWSZE nieregularne cykle.. nigdy na to nie narzekałam..
zazwyczaj raz na 2 miesiące w wakacje -rewelacja.

Przed pierwszym dzieckiem nie używałam antykoncepcji, dopiero
jak urodziłam młodą zaaplikowałam sobie spiralę/wkładkę bez hormonów
Nova T, zdjęłam w zeszłym roku, żeby starać się o drugie bejbi..
Cykle miałam 31/35/42/51/37 .

Z pierwszym dzieckiem poszło w 1 cyklu, z drugiem w 6 cyklu,
Nigdy jednak nie wiedziałam, czy mam tą owulację, czy nie,
a jakbym się chciała dowiedzieć kiedy to już w ogóle jakaś magia..
ale skoro zaszłam w ciążę to chyba to mi tam działa wszystko.
Mój gin mi powiedział, że niektóre kobiety tak maja i już..

Nie wiem czy ta podwyższona prolaktyna jest przeciwwskazaniem do ciąży?
Przyznam nigdy nie badałam..

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr kwie 25, 2012 9:19 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 18, 2010 11:20 pm
Posty: 4577
Lokalizacja: UK
Podwyzszona prolaktyna moze spowodowac poronienie, u mnie tak bylo :roll: Tyle, ze wtedy o tym nie widzialam, ze ja wogole mam.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr kwie 25, 2012 5:40 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 26, 2009 1:19 pm
Posty: 14753
Lokalizacja: małopolska
wii pisze:
Podwyzszona prolaktyna moze spowodowac poronienie, u mnie tak bylo :roll: Tyle, ze wtedy o tym nie widzialam, ze ja wogole mam.


Może też blokować owulację i skracać fazę lutealną uniemożliwiając zagnieżdżenie sie zarodka

_________________
Wojtek
My
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr kwie 25, 2012 5:50 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 27, 2011 8:10 am
Posty: 1036
Może coś w tym było, bo jak w I ciąże w pierwszym cyklu poszło,
a tu już w paranoję wpadałam jak nic i nic.. cykl za cyklem,
testy owulacyjne, ciążowe i nigdy nie wychodziło..
W końcu w sierpniu pojechaliśmy na wakacje, przestałam myśleć,
stresować się, nie robiłam testów owulacyjnych i siuuup.. :roll: :lol:
Poszło.. :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies