Dzisiaj jest wt cze 25, 2019 6:34 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zupa cebulowa
Post: pn wrz 17, 2012 1:43 pm 
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt cze 08, 2012 12:48 pm
Posty: 523
Ostatnio spodobało mi się siedzenie w kuchni, dwa dni temu robiłam wspaniałą zupę cebulową :D

Składniki:

1kg cebuli
2 serki topione (po 100g)
kostki rosołowe
olej roślinny
drobne grzanki lub groszek ptysiowy
pieprz i sól do smaku


Cebulę kroimy w cienkie plasterki, do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dolewamy 2l wody (ja dałam trochę mniej), dodajemy kostki rosołowe i gotujemy ok 40-60min.
Po tym czasie gdy cebula stanie się miękka miksujemy całość mikserem do rozdrobnienia cebuli. Dodajemy serki topione i mieszamy aż się roztopią, ale można też to zrobić mikserem (jest szybciej ;))
Dodajemy sól, pieprz. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym :)

Przepis prosty, zupa pyszna i sycąca, polecam :D

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr paź 10, 2012 8:04 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Robię taką samą :)
Rzeczywiście jest super.
A ostatnio odkryłam, że w podobny sposób wychodzi niesamowita zupa z cukinii! Z tą różnicą, że cebuli jest tylko trochę i smaży się ją z pokrojoną w kostkę cukinią. Mniam :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr paź 10, 2012 9:18 am 
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt cze 08, 2012 12:48 pm
Posty: 523
Ja robiłam jeszcze wersję z brokułami, też dobra :)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: wt sty 29, 2013 7:55 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 29, 2010 2:06 pm
Posty: 8320
Lokalizacja: PL
ja robię francuską zupę cebulową (i robiłam ją długo zanim się pojawiły reklamy w TV :twisted: )

bardzo prosto :

1 kg drobno pokrojonej cebuli smażę na oliwie do ciemno brązowego koloru, wrzucam do około 1-1,5 l bulionu mięsnego, gotuję. Nalewam po chochelce do takich foremek jak na suflet np, posypuję serem, na wierzch ciasto francuskie ( około 0,7 cm większy kawałek niż forma, bardzo dokładnie oblepić, by się powietrze nie dostało ) i do piekarnika na 190 *C aż cisto się podniesie i zrumieni :)

pyyycha, polecam :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies forra