Dzisiaj jest wt maja 22, 2018 9:32 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: śr lut 08, 2012 10:28 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym:
250g makaronu świderki, 20dag pieczarek, dwie cebule, 0,5 kg mięsa mielonego, mieszanka warzyw (może być mrożona), sos boloński w proszku, ser żółty, pierz, sól, sos beszamel (2 łyżki masła,2 łyżki maki,1.5 szklanki mleka)

Makaron ugotować na półtwardo. Mięso podsmażyć (bez żadnego tłuszczu), przełożyć do miseczki. na tej samej patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w grubsze plasterki, cebulę równieź pokrojoną w plasterki, dodać warzywa i dusić je chwilkę przyprawić pieprzem, solą. W osobnym rondelku przygotować sos beszamelowy.
Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć wiekszość makarony, na to dodajemy większą część miesa mielonego, posypujemy sosem bolońskim w proszku (cieńka warstwę), na to wykładamy większą połowę warzyw z pieczarkami i cebulą, polewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy startym serem żółtym. Jeszcze raz powtarzamy : makaron, mięso, sos boloński, warzywa, sos beszamelowy, ser żółty. Zapiekamy ok 20 min w 170stopniach. Smacznego (makaron można zastąpic ziemniakami pokrojonymi w plasterki)


Ostatnio zmieniony śr lut 08, 2012 10:52 am przez Lulka7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:33 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
KARTOFFELSALAT tradycyjna niemiecka sałatka ziemniaczana idealna do mięs np z grilla. W mojej rodzinie podawana już od 25 lat.

kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach - nie moga być rozgotowane
1/2 szklanki bulionu
duża cebula
kilka łyżek octu (według uznania)
1/4 szklanki oleju
świeżo zmielony pieprz
według upodobania : natka pietruszki, posiekany korniszon

Ziemniaki obrać i posiekać w półcentymetrowej grubości półplasterki. Cebulę posiekać w drobną kostkę i posypać ziemniaki. Natkę i korniszon posiekać. Dodać do ziemniaków. Popieprzyć (dosyć sporo). Zalać bulionem, octem i olejem. Wymieszać delikatnie i odstawić na kilka godzin.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:36 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Sałatka z mortadeli "Wurst salat" (niemiecka)

0,5 kg mortadeli
ogórki kiszone
papryka czerwona konserwowa
30 dkg sera żółtego

Mortadel pokroić w paski, ogórki, paprykę oraz ser pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Wodę z papryki konserwowej oraz ogórków kiszonych wląc do sałatki na tyle by sałatka było w 1/3 w wodzie.
Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z chlebem lub grzankami.
Bardzo pożywne i tanie.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:37 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Sznycle Wiedeńskie "Wiener Schnitzel"
(potrawa Austriacka ale bardzo popularna w Niemczech)


Składniki na 4 porcje
• 200 g mąki
• 2 rozbełtane jaja
• 200 g bułki tartej
• 4 sznycle cielęce
• 250 g smalcu (wieprzowego) lub oleju
• 1 cytryna, pęczek natki pietruszki

Etapy przygotowania
1. Przygotować w trzech osobnych naczyniach: mąkę, jajka, bułkę tartą. Sznycle krojone w poprzek włókien, rozbić bardzo cienko i ponacinać wewnątrz w kilku miejscach.
2. Mięso lekko posolić
3. Obaczać w: mące......
4. ...jajku....
5. .....bułce tartej.....
6. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron przez 3-4 minut. Podawać ze smażonymi ziemniakami przybrany natką, oraz z żurawina do mięs.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:38 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Semmel Knödel wspaniała alternatywa dla ziemniaków.

4 duże bułki lub pół chleba
3 jajka
1,5 szkl mleka
nać pietruszki
sól, pieprz

Bułki lub chleb pokroić w kostkę i zostawić do wyschnięcia (ja prażę na suchej patelni). Jajka, mleko i poszatkowaną pietruszkę wymieszać razem w misce. Dodać sół i pieprz (powinno być dość wyraziste w smaku) do tego dodać pokrojoną i wysuszoną bułkę. Odczekać 10 min po czym dokładnie wyrobić ręką (jeśli jest zbyt mokre można dodać trochę bułki tartej). Uformować knedle wielkości jajka.
Gotować w osolonej wodzie ok. 10-15.

Ja dodatkowo po gotowaniu wrzucam na blachę, posypuję serem i zapiekam 5 min.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:42 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Kurczaka curry
Przepis przerobiony trochę na europejski smak.

Składniki na 2 porcje:
• 2 piersi z kurczaka
• 500 ml jogurtu naturalnego
• 3 łyżeczki curry
• sól, pieprz (do smaku)
• 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
• oliwa do smażenia

Etapy przygotowania
1. Na początku przygotujemy marynatę: do jogurtu dodajemy curry, czerwoną paprykę, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy dokładnie. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
2. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka z całą marynatą. Smażymy ok. 10-15 minut. Podajemy z ryżem.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:43 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Chlebek Chapati

Składniki:
2 szklanki mąki sitowej
1/2 szklanki wody
łyżeczka soli

Ze składników wyrabiamy ciasto i ugniatamy dosyć mocno przez 5 minut. Forumjemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i cieńko rozwałkowujemy. Kładziemy na rozgrzanej i suchej patelni, smażymy z obu stron około 2 minuty. Najlepiej smakują podawane na ciepło do dań z curry.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:48 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
PANCAKES

Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75 gram rozpuszczonego masła ( jak dacie margarynę to już nie będzie to)
3 łyżki cukru
szczypta soli

Mleko+ jajka+ proszek do pieczenia+ rozpuszczone masło+ cukier+ sól zmiksować, i powoli dodawać przesianą mąkę porcjami i znowu zmiksować.
Ważne! To nie są nasze tradycyjne Polskie tłuste racuchy, które smaży się na tłuszczu.
Te smaży się na SUCHEJ, totalnie SUCHEJ patelni.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 10:54 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
przepis na szarlotkę sypana... szybko i bez zagniatania

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g) najlepiej wyjąć z zamrażalnika


Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek).

Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 11:00 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
sos serowo-szpinakowy

piers z kurczaka
1 opakowanie makaronu ja robie z penne
1 opakowanie mrozonego szpinaku
duza smietana
2 lyzeczki maki jesli jest za rzadki
pól szklanki mleka
ser plesniowy i topiony ( mozna zastapic serem zóltym)
dosyc duzo pieprzu
4 zabki czosnku
2 lyzki masla
sól i bazylia do smaku

szpinak do garnka, podlewamy odrobina wrzacej wody, mieszamy co jakis czas, az sie rozmrozi. Dodajemy maslo, wycisniety czosnek, doprawiamy sola, pieprzem i bazylia, wszystko razem dusimy kilka minut. Do drugiego garnka wlewamy smietane i pól szklanki mleka, kroimy ser na kawalki i mieszamy az sie rozpusci, do kipiacego wywaru dodajemy make wymieszana ze smietana i doprowadzamy wszystko do wrzenia, na koniec dodajemy wczesniej przyrzadzony szpinak i mieszamy. piers kroimy w kostke i przyprawiamy wegeta,smazymy na patelni i na koniec dodajemy do sosu.na ugotowany makaraon wlewamy sos z kurczakiem i sie zajadamy


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 11:03 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Kuchnia włoska "pasta aglio e olio"
Bardzo szybkie i sycące danie. Przygotowanie trwa tyle ile trwa ugotowanie makaronu.

Potrzebne są na 4 porcje:
makaron penne lub świderki
głowka czosnku
duuuuużo świeżej natki pietruszki
pół szklanki oliwy
szczypta pikantnej papryki lub pieprzu cayenne


Wstawiamy wode na makaron, w tym samym czasie do małego rondelka wlewamy oliwę, całą głowkę czosnku obieramy i wciskamy do oliwy (wciskamy nie kroimy na kawałki), mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu.
Makaron gotujemy al'dente, odcedzamy.
Do makarony wlewamy oliwę z czosnkiem, do tego wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy, przyprawiamy papryką lub pieprzem, można posypać serem.
Można je jeść kilka dni z rzędu i się nie nudzi.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 11:04 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
makaron z sosem brokułowym

Składniki:
Sos:
4 ząbki czosnku
1 brokuł (najlepiej zrezygnować z gotowania razem z grubą łodygą)
1 kartonik 250g śmietanki do zup i sosów 12%
ser parmezan do posypania
przyprawy: wegeta (albo zwyczajnie sól), świeżo zmielony pieprz, suszona bazylia (kilka pokruszonych listków lub 1 łyżeczka zmielonej), szczypta mielonego kminku
oliwa z oliwek do smażenia
Makaron:
najlepiej tagliatelle (wstążki) dowolnej grubości. Można kupić gotowo porcjowany w tzw. gniazdkach

Wykonanie:
Krok 1. Gotowanie makaronu i brokuła
Brokuł gotujemy do miękkości (z reguły ok. 20 minut), nie solimy! W tym samym czasie możemy zacząć gotować makaron (wstążki powinny być ugotowane al dente czyli na “lekko twardo”). Najlepiej ugotować makaron wg przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron możemy delikatnie skropić oliwą z oliwek i ostrożnie wymieszać.

Krok 2. Przygotowanie sosu
Czosnek drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będzie miał złotawy kolor. Dodajemy ugotowany, odcedzony brokuł, ugniatamy łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu. Dusimy na patelni ok. 5 minut, następnie dolewamy śmietankę i podgrzewamy aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dosypujemy zmieszane wcześniej przyprawy, mieszamy. Łączymy sos na patelni z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Całość możemy jeszcze chwilę poddusić.

Nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem, ozdabiamy dookoła suszoną bazylią i z wielką przyjemnością zjadamy


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 3:40 pm 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Łazanki zwariowanej Anki

1 opakowanie makaronu łazanki Lubella
1 młoda kapusta średnia
1 kg pieczarek
30 dkg boczku chudego
3 kiełbaski grube
2 kabanosy
sól,pieprz, vegeta,koperek

Kapustke myjemy i siekamy drobniutko i gotujemy. W osobnym garnku gotujemy makaron tak ok 6-8 minutek.
Umyte pieczarki kroimy w plasterki i gotujemy.
Boczuś, kiełbaska i kabanoski kroimy w kosteczke a a kabanoski w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni
Jak już wszystko przygotujemy łączymy wszystko w dużym garnku, przyprawiamy i dusimy około 15 minutek co jakiś czas mieszając.
Smacznego


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 3:41 pm 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Sałatka z makaronem i kurczakiem.

1/2 kg piersi z kurczaka
400 dkg makaronu świderki
czerwona papryka
kukurydza konserwowa
ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
só, pieprz, ostra papryka

Pierś z kurczka kroimi w kostkę, przyprawiamy do śc bogato solą, pieprzem oraz ostrą papryką (ja dodatkowo czosnkiem w proszku), podsmażamy.
Gotujemy makaron al'dente, przelewamy zimną wodą.
Kukurydzę, pokrojone ogórki konserowe oraz paprykę mieszamy w salaterce dodajemy wycisnięte dwa zabki czosnku oraz ostudzony makaron oraz kurczaka. Jogurt mieszamy z majonezem mieszamy wszystko razem.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 3:43 pm 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

Niezbędne składniki:
* 2 zupki chińskie łagodne
* 1 zupka chińska ostra
* Słoik ogórków kiszonych
* Puszka kukurydzy
*2 jajka
*papryka konserwowa
* Majonez
* Por dałam kawałeczek

Sposób przygotowania:
* Makaron z zupek pokrusz, dodaj przyprawy z zupek i zalej wrzątkiem ok. pół lub trochę więcej szklanki wody tak żeby makaron był cały nawilżony , przykryj.
* Ogórki,papryke,jajka pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy dodac pokrojony por.
* Wymieszaj makaron, ogórki, kukurydzę, por, majonez, dopraw według Siebie solą, pieprzem.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 3:44 pm 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
PIERŚ Z KURCZAKA ZAMIAST WĘDLINY DO KANAPEK

Składniki:
Mała pierś
suszone pomidory (w oliwie)
oliwa z zalewy po pomidorach
3 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
kilka umytych liści szpinaku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokroić pomidory. Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę i włożyć do niej pomidory i liście tymianku Olga o patencie na robienie kieszonki Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Wybrać duże liście szpinaku. Owinąć zamarynowaną pierś liśćmi i ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotowe mięso zostawiamy by chwilę odpoczęło. Kroić w plastry i układać na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 08, 2012 3:55 pm 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 11, 2011 3:20 pm
Posty: 1509
Makaron muszle faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowym z żółtym serem
nazwa długa ale potrawa łatwa i szybka do przygotowania no i baaardzo smaczna.

Paczke makaronu muszle duże
szpinak mrożony
0,5 kg mięsa mielonego
ser żółty,
sos beszamel (2 łyżki masła,2 łyżki maki,1.5 szklanki mleka)
pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Makaron gotujemy al'dente, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i jeszcze ciepły układamy w żaroodpornym naczyniu (dużym, może być też blacha do pieczenia). Mięso podsmażamy na patelni bez żadnego tłuszczu. Przekładamy. Na tej samej patelni dusimy szpinak kilka minut, dodajemy mięso mielone, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Faszerujemy muszle przygotowanym farszem. W osobnym garnku robimy sos beszamelowy, gdy jest już gotowy dodajemy starty żółty ser. Takim sosem polewamy nafaszerowane muszle. Zapiekamy w piekarniku ok 15-20min w 170stopniach.
Pyszne i łatwe danie. Smacznego

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 14, 2012 1:51 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 07, 2011 9:54 am
Posty: 1470
kawowe cokeri

Składniki
dla >6 osób
200g masła,
200 g cukru,
4 łyzeczki curku waniliowego,
2 szczypty soli,
2 łyzki kawy mielonej,
4 lyzki kakao,
2 jajka,
150 g ciemnej czekolady,
100g płatków migdałów,
300 g maki,
2 łyżki proszku do pieczenia,
Masło utrzeć na jednolity krem. Dodać cukier, wanilie, sól, kawę, kakao, jajka, wszystko razem utrzeć. Posiekać czekoladę i migdałki i dodać do masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Formować małe kulki i kłaść na blaszce do pieczenia. Schłodzić 15 min, następnie piec w 180 st przez 8 - 10 min.

-----
herbaciane
· szklanka mąki
· łyżka masła
· 2 żółtka
· 7 łyżek cukru pudru
· łyżka drobnego suszu herbacianego
· łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę. Dodać herbatę, skórkę pomarańczową oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm i pokroić na plastry po 0,5 cm. Ciasteczka ułożyć luźno na blasze. Piec na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180°C.
--------
Ciasteczka cynamonowe


Ciasto:
25 dag mąki
1 jajko
10 dag masła
12 dag cukru pudru
1 dag cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
lukier
połówki orzechów włoskich

Sposób wykonania:


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.

Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich.
-----
ciasteczka pomaranczowe
20 dag cukru
35 dag mąki
1 kostka masła (25 dag)
1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu
1 pomarańcza
Owoc umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Cukier, cukier waniliowy, masło, jogurt i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto (powinno być elastyczne i miękkie). Z ciasta uformować małe kulki. Każdą spłaszczyć na krążek o średnicy ok. 5 cm. Ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Piec około 15 -20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (do momentu aż przybiorą złoty kolor). Ciasteczka można udekorować czekoladą

--------


Ciastka jogurtowe
225 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g cukru
1 jajko
6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. W oryginalnym przepisie trzeba rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5cm), ale mój sposób też się sprawdził - z masy ulepić średniej wielkości kulki i lekko je rozpłaszczyć (przyda się mąka do posypania rąk).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo-złote.
Smakują bez dodatków, jak i z dżemem truskawkowym.
109 kcal na 100g
----------
ciastka czekoladowe

300 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Do utartej masy maślanej dodajemy rozpuszczona, przestudzoną czekoladę. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kawę. Całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy obie mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy małe ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180 190 stopni przez 7-10 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Z tych proporcji wychodzą 4 blaszki ciastek o wielkości 1,5 cm.

--------
Rafaelo
Składniki:
- 2 duże paczki krakersów,
- 20 dkg kokosu,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki tortowej.

Przygotowanie:
1,5 szklanki mleka i 1 szklankę cukru zagotować, w reszcie mleka rozpuścić obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować z tego budyń. Kostkę masła utrzeć dodając wystudzony budyń i 15dkg kokosu. Krakersy ułożyć na blasze i przekładać na przemian ciastka, budyń. Składniki starczają na 3 warstwy ciastek i budyniu.Na końcu posypać kokosem i włożyć do lodówki aby zastygło.

-------

Ciasteczka dietetyczne
1 szkl płatków owsianych,
1 szkl otrębów pszennych,
1 szkl rodzynek,
1 szkl mąki,

jajko,
1 szkl soku jabłkowego,
1/4 szkl. oleju,
1 łyż. proszku do pieczenia,
cynamon
Wykonanie
Płatki + mąkę + otręby + rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon- wymieszac.
Jajko zmiksować z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i wymieszać.
Formować łyżką nieduże placuszki.
Piec w temp. 200 st. ok. 10 min


--------------
kruche babeczki
Składniki
· Ciasto:
· 2 szklanki mąki(może być krupczatka)
· pół dobrze schłodzonej margaryny
· 1 jajko
· 2 łyżki cukru
· 300ml śmietany 30%
· 1łyżka cukru
· 2 fiksy.
· 3-4Brzoskwinie z puszki
Etapy przygotowania
Ze składników czyli,mąki,jajka,cukru i margaryny zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na około 20-30minut( sprawdzamy by nie zamarzło)
Ciasto po tym czasie wyciągamy i wykładamy nim foremki natłuszczone dobrze margaryną.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20-30minut na złoty kolor w 180stopni.Po wyciągnięciu czekamy chwilę by ostygły.
W między czasie odsączamy brzoskwinie i kroimy w kostkę.
Bierzemy śmietanę i ubijamy z cukrem i fiksami,dajemy do tego brzoskwinie.Nie wszystkie trochę zostawiamy na przybranie.
Do wystudzonych babeczek wyciągniętych z foremek nakładamy śmietanę i przystrajamy brzoskwinią.Ja posypałam gorzkim kakaem na wierzchu.


moze cos wam sie przyda. Ja juz mam smaka. jak bedzie szyba - robie rogale , ciastka pomaranczowe, ciasto jakies. Mam fajne przepisy na ciacha.

A tu taki znaleziony sernik na zimno , inaczej niz ja robie

Sernik na zimno

Spód: 140 g ciastek maślanych, 60 g masła, pół tabliczki czekolady deserowej,

Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło z czekoladą, wymieszać. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml jogurtu naturalnego, 200 g drobnego cukru, 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody, 500 g truskawek (zmiksowanych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka truskawkowa

Twaróg zmiksować z cukrem, jogurtem, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Na masę z ciastek wylać masę serową.Schłodzić przez pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody i wymieszać z musem truskawkowym. Wyłożyć na masę serową i wstawić do lodówki.

Smacznego :)

_________________
Obrazek
Szczeście to nie tylko to co los nam daje, ale też to czego nie odbiera.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 14, 2012 4:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 07, 2011 9:54 am
Posty: 1470
Smietankowe serca


Składniki na około 60 sztuk:

28 dag mąki pszennej
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania


Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach ciasteczek nie ma przecież cukru). Piec na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną około 17 - 20 minut, w temperaturze 175ºC, aż będą lekko zarumienione

_________________
Obrazek
Szczeście to nie tylko to co los nam daje, ale też to czego nie odbiera.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr lut 15, 2012 5:09 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 07, 2011 9:54 am
Posty: 1470
Murzynek:
skladniki:
2 szkl cukru250g margaryny lub masła1/2 szkl mleka lub wody4 łyżki ciemnego kakao4 jaja2 szkl mąki1 łyżka proszku do pieczeniaew. cukier waniliowy, wiórki kokosowe
Wykonanie
Margarynę, mleko, cukier (+ waniliowy), kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na rozpuszczenie. Wystudzić i dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć ciasto do foremki i piec ok 50 min. w temp 160 st C.Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami.

_________________
Obrazek
Szczeście to nie tylko to co los nam daje, ale też to czego nie odbiera.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies