Dzisiaj jest wt maja 22, 2018 4:30 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dżem z cukini
Post: pt wrz 02, 2011 11:58 am 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
5 kg cukini
2 kg cukru
2 galaretki (wg gustu i chęci jaki smak ma mieć dżem)

Cukinie obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem na noc. Rano usmażyć, gdy znikną grudki dosypać galaretki ,dokładnie wymieszać i w słoiki :D


Smacznego

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob wrz 03, 2011 10:47 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 05, 2009 1:00 am
Posty: 5185
Lokalizacja: podkarpackie the best :)
Mam pytanie: czy po zapakowaniu w słoiki można/trzeba zapasteryzować?
Czy nie zaszkodzi to galaretce...

_________________
Obrazek

i na zawsze w naszych sercach: nasz Aniołek - [*] ok. 14 t.c. - 05.2007 [*]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 04, 2011 12:39 pm 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
mask0 nie trzeba zagotowywać. Gorący dżem ładować szybko do słoików i zakręcać :wink: z przepisu wychodzi około 7-8 słoiczków.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 05, 2011 9:44 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 05, 2009 1:00 am
Posty: 5185
Lokalizacja: podkarpackie the best :)
Czyli nawet potem nie pasteryzować? Nie zepsuje się?

_________________
Obrazek

i na zawsze w naszych sercach: nasz Aniołek - [*] ok. 14 t.c. - 05.2007 [*]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 05, 2011 12:27 pm 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
U mnie zassało ładnie pokrywki w słoiczkach. Robię pierwszy raz i nie wiem jak jest z żywotnością tego dżemu :wink: ale u mnie bardzo szybko idzie więc raczej do zimy nie postoi :)
Ja dostałam przepis bez pasteryzowania ale wszystkiego można zawsze spróbować :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 05, 2011 1:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 05, 2009 1:00 am
Posty: 5185
Lokalizacja: podkarpackie the best :)
W każdym razie spróbuję zrobić ten dżemik - dziękuję za przepis :D

_________________
Obrazek

i na zawsze w naszych sercach: nasz Aniołek - [*] ok. 14 t.c. - 05.2007 [*]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 19, 2011 12:53 pm 

Rejestracja: sob mar 29, 2008 11:23 am
Posty: 3056
Cukinia razem z miąższem? czy wydrążyć i pokroić?

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw paź 13, 2011 6:33 pm 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
adus az mi głupio, że dopiero teraz ale nie zaglądałam tutaj. Wydrążyć i pokroić

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt paź 14, 2011 12:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 26, 2008 7:11 pm
Posty: 473
Lokalizacja: Mazury
ja robie ten dżemik :)

z cytrynowa galaretka, a moja ciotka z brzoskwiniowa:D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 19, 2012 10:32 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 27, 2011 2:48 pm
Posty: 193
Lokalizacja: Tam gdzie serce moje
Robiłam ten dżemik z pomarańczową galaretką i nikt nie mógł zgadnąć z czego on jest :wink: Ale pyszny!!!

_________________
Obrazek
Obrazek
Aniołek (*)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 19, 2012 2:01 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw paź 20, 2011 3:06 pm
Posty: 48
Lokalizacja: Warszawa
Dziewczyny, a z czym Wy jecie taki dżemik?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 26, 2012 11:01 pm 

Rejestracja: czw sty 26, 2012 10:20 pm
Posty: 52
Lokalizacja: wawa
Trzeba było tu zajrzeć w sezonie bo teraz cukinie drogie jak chora.

A co do pasteryzacji to w tym procesie chodzi o częściowe wyjałowienie np dźemu poprzez podgrzanie. Ginie wtedy wiekszość bakterii. I tak jak autorka pisała- jak się zakręci dźem zanim ostygnie (i do czystych słoików rzecz jasna)to w tym produkcie prawie nie będzie bakterii więc będzie długo zdatne do jedzenia. Ale jak ktoś zostawi dźem na całą noc i rano zimny przeleje do słoików to tak już nie wolno bo przez te kilka godzin bakterii będzie tam od groma.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt lut 07, 2012 12:50 pm 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
mama.kajtka ja ten dżem jem z naleśnikami. Są pyszne.
Zrobiłam dżem brzoskwiniowy i cytrynowy. Niestety cytrynowy Nam nie podszedł :P

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies