Dzisiaj jest śr wrz 18, 2019 11:45 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: śr kwie 07, 2010 9:40 am 
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt gru 01, 2009 8:54 am
Posty: 263
Lokalizacja: Kraków, Nowa Huta
Składniki:



ciasto:
- 1 szklanki wody
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jajek




krem:

- litr mleka (4 szklanki)

- 2 szklanki cukru

- cukier waniliowy duża porcja

- 250g masła

- 350g masła roślinnego

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1/2 szklanki mąki pszennej



Wykonanie:



1. Gotujemy wodę z margaryną. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy chwilę na ogniu i studzimy. Ucieramy mikserem, wbijając po jednym jajku. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na wysmarowaną oliwą blaszkę i w wkładamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy na złoty kolor ok 10 minut dwa placki.

2. Gotujemy 2 szklanki mleka. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. W pozostałych 2 szklankach mleka mieszamy obie mąki i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy oba rodzaje masła i porcjami, nie przerywając ucierania, dodajemy przygotowany budyń.

3. Przekładamy placki masą budyniową. Wstawiamy na noc do lodówki.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw maja 27, 2010 9:06 pm 

Rejestracja: czw lip 06, 2006 4:46 pm
Posty: 2416
Lokalizacja: opolskie
U mnie w domu, to ciasto numer 1!!!
Dla urozmaicenia kolorystycznego i smakowego, jeszcze przed przykryciem wierzniego placka do masy wciskam galaretkę pokrojona w kosteczkę......polecam!!!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr cze 02, 2010 8:01 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lis 05, 2007 1:37 pm
Posty: 2631
Lokalizacja: woj. mazowieckie
Ostatnio zostało mi kremu i niewiedziałam co z nim zrobic, zajrzałam tu i przepis jak znalazł. Zrobiłam i ciasto było pyyycha tylko słabo mi te "karpaty" urosły :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt sty 04, 2011 2:59 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 13, 2009 8:18 pm
Posty: 1980
Podobno żeby dobrze urosło piekarnik musi być bardzo mocno rozgrzany. Ja załączam na 220 zanim się zabiorę za ciasto, jak skończę to jest akurat ;)
Żeby ciasto się dobrze wykładało i rozsmarowywało na blasze moczę łyżkę we wodzie, do mokrej się tak nie klei.

Do masy dodałam ostatnio kokos i żółtka, można też dać kieliszek jakiegoś dobrego alkoholu ale jeszcze w tej wersji nie próbowałam ;) No i robiłam z o wiele mniejszej ilości składników, wyszło go ledwo ledwo, następnym razem biorę więcej.

Wogóle Karpatka wydaje mi się bardzo zapomnianym ciastem a jest tak pyszna i łatwa ;)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies forra