Dzisiaj jest pt wrz 20, 2019 12:22 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: śr gru 14, 2011 10:42 pm 
#

Rejestracja: pn sty 21, 2008 11:12 pm
Posty: 3343
Lokalizacja: Poznań
POLĘDWICZKI Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

2-3 polędwiczki wieprzowe
2 garści suszonej żurawiny (np. Bakallandu; lepsza będzie świeża, ale nie wszędzie można dostać)
2 garści orzechów włoskich
pół szklanki wódki albo brandy
trochę wody
kubeczek kremówki
sól, pieprz
oliwa, masło do smażenia

Polędwiczki pokroić na ok. 2cm-owe plastry, spłaszczyć dłonią (nie rozbijać tłuczkiem), posolić, popieprzyć i zrumienić na oleju z masłem.
W tym samym czasie do garnka wsypać żurawinę, zalać alkoholem i wodą i gotować ok. 5 pod przykryciem od czasu do czasu wstrząsając garnkiem. Lepiej nie zdejmować pokrywki!
Do podsmażonych polędwiczek wlać zawartość garnka, dodać orzechy i podusić minutę. Dolać śmietanę, przykryć i dusić 2-3 minuty.
Zdjąć pokrywkę i podusić, aby sos zgęstniał.


Banalnie proste, a ciekawie smakuje. Dzięki żurawinie i orzechom idealne na Święta :)




MODRA KAPUSTA INACZEJ

mała główka kapusty
2 ząbki czosnku
po garści: suszonych moreli, śliwek i orzechów włoskich
100ml słodkiego porto
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz, łyżeczka cukru

Na oleju podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek., dodajemy posiekaną kapustę. Smażymy 5 minut cały czas mieszając.
Wrzucamy drobno posiekane owoce i orzechy. Wlewamy porto, ocet i doprawiamy. Dusimy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kapusta powinna być jędrna i chrupka. Lepiej zrobić ją dzień wcześniej.


Alternatywa dla kapusty z grzybami ;)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw gru 15, 2011 8:28 am 
#

Rejestracja: pn sty 21, 2008 11:12 pm
Posty: 3343
Lokalizacja: Poznań
PIERSI KURCZĘCE ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI

4 filety z kurczaka (najlepsze będą polędwiczki)
2-3 ząbki czosnku
2 garści słupków lub płatków migdałowych
pęczek natki pietruszki
15 dkg startego żółtego sera
kubeczek kremówki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy (polędwiczki dajemy w całości). Oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju.
Wyciskamy czosnek, siekamy pietruszkę, mieszamy z migdałami, serem i śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, układamy kawałki mięsa, na nich rozsmarowujemy masę.
Pieczemy w piekarniku w 200* ok. 20 minut aż masa migdałowa się ładnie zrumieni.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 18, 2011 2:41 pm 

Rejestracja: pt mar 02, 2007 12:51 pm
Posty: 7954
Miękkie pierniczki z orzechami

1 szklanka brązowego drobnego cukru (można zastąpić cukrem pudrem)
3/4 szklanki płynnego miodu
ok. 80 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki orzechów laskowych (lub włoskich)
3/4 szklanki płatków migdałowych (mogą być całe migdały ale obrane ze skórki lub słupki)
3 łyżki kakao
przyprawa do piernika
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobno posiekanych rodzynek (lub zamiennie skórka pomarańczowa lub drobno posiekane suszone morele)

Orzechy laskowe i płatki migdałowe posiekać w malakserze, ale nie na proszek, ale na drobne, wyczuwalne grudki. W dużej misce wymieszaj mąkę z orzechami, kakao, przyprawą do piernika, solą, proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jajku. Zmniejsz obroty miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaj rodzynki.

Masa powinna wyjść dość klejąca, konsystencji gęstego kremu. Jeszcze surowa jest przepyszna ;)

Wilgotną dłonią formuj z masy kulki (najlepiej wielkości małego orzecha włoskiego) i układaj je, lekko spłaszczając, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 min, a następnie wystudź (pieczone ok. 20 minut, będą miały chrupiącą skórkę, ale będą mięciutkie w środku, pieczone nie więcej niż 15 minut będą całe mięciutkie, także z wierzchu).

Ostudzone pierniczki możesz polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Przepis pochodzi stąd: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/ ... we,,3.html

Dodałam odrobinę więcej masła i orzechy posiekałam w malakserze na wyczuwalne grudki a nie na proszek jak w przepisie.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 06, 2012 4:50 pm 
#

Rejestracja: pn sty 21, 2008 11:12 pm
Posty: 3343
Lokalizacja: Poznań
Kiedy banany sczernieją i nikt nie ma na nie ochoty, robimy pyszne, wilgotne ciasto bananowe :)


CHLEBEK BANANOWY

110g masła
szklanka cukru pudru
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 duże bardzo dojrzałe banany

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180*.
Masło ucieramy z cukrem aż masa będzie jasna. Dodajemy 1 jajko i połowę mąki z proszkiem, mieszamy. Dodajemy drugie jajko i resztę mąki z sodą, mieszamy. Banany ugniatamy widelcem i dodajemy do masy. Ja dodaję jeszcze posiekane orzechy włoskie i suszone morele.
Wlewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut.

Obrazek




Przepis na przepyszny sernik: http://www.wielkiezarcie.com/recipe40887.html
Zamiast oliwy dałam olej.
Na podpieczony spód dałam kawałki brzoskwiń.
Na wierzch obowiązkowa polewa czekoladowa.
Przechowywać w lodówce. Najlepszy po 2 dniach :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn mar 19, 2012 10:05 am 

Rejestracja: pt mar 02, 2007 12:51 pm
Posty: 7954
Ciasto Caryca

Przepis jest na dużą prostokątną blachę, wygląda dość skomplikowanie, ale jest naprawdę prosty choć nieco czasochłonny, ale ciasto pyszne i efektowne :)

Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szkl cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu
łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając.
Na koniec dodać mąkę, proszek i ocet i delikatnie wymieszać na małych obrotach miksera.


Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jaja
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao gorzkiego

Ubić żółtka, jaja i cukier - długo, aż osiągną gęstą konsystencję. Dodać resztę składników i wymieszać jeszcze z minutę mikserem.

Krem:
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
3/4 kostki masła

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej ilości mleka rozrabiamy mąkę i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy, czekamy aż zgęstnieje i studzimy. Taki budyń po wystudzeniu miksujemy z masłem (ja najpierw chwilę miksuję samo masło i potem po łyżce dodaję budyń, wtedy wychodzi gładki krem).

Powyższy krem można zrobić też z gotowego budyniu (2 torebki na 0,5 litra mleka) i potem wymieszać z masłem.

Potrzebna będą jeszcze
- galaretka czerwona rozpuszczona w 1,5 szklanki wody (na ciasto wylewamy tężejącą już galaretką, taką o konsystencji gęstego kisielu)
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- mocna kawa rozpuszczalna (ok. 1,5 szklanki)
- polewa czekoladowa



Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy po 1 łyżce ciasta ciemnego i jasnego tworząc szachownicę, jak pokryjemy dno to podobnie robimy kolejną warstwę (ciasto ciemne jest bardziej lejące od jasnego, trochę będą się zlewać, ale po upieczeniu pozostanie dwukolorowe).
Pieczemy niecałą godzinę w 180 stopniach.

Ciasto przekrajamy na pół po upieczeniu.

Ułożenie:

Ciasto - połowa masy - biszkopty nasączone kawą - tężejąca galaretka - biszkotpty nasączone kawą - połowa kremu - ciasto
Wierzch polewamy polewą czekoladową najlepiej nie całą powierzchnię, a robiąc "esy floresy"


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn mar 19, 2012 10:51 am 
#

Rejestracja: pn sty 21, 2008 11:12 pm
Posty: 3343
Lokalizacja: Poznań
SERNIK BEZ PIECZENIA
wg przepisu Jamiego Olivera


Baaardzo smaczny. Rozważyłabym zrobienie w szklankach, a nie w tortownicy (ciężko ładnie pokroić).
Jakbym robiła w domu Wielkanoc, to chyba bym go podała ;) (robiłyśmy z mrożonych malin)
Nie będę przepisywać przepisu, znalazłam gotowca w necie: http://testykulinarne.blogspot.com/2011 ... inowa.html



* * * * *



CHLEB Z CHERRY, OLIWKAMI i SUSZONYMI POMIDORAMI

900g mąki
500ml wody
24g drożdży
12g cukru trzcinowego
40ml oliwy z oliwek
100ml sherry
2 łyżeczki soli
30g suszonych pomidorów
100g drobno pokrojonych oliwek (zielonych i czarnych)
1 jajko

Mąkę, wodę i drożdże dokładnie połączyć, wymieszać lecz nie zarabiać ciasta. Delikatnie dodać pozostałe składniki. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć do podłużnej formy, posmarować jajkiem lekko roztrzepanym widelcem.
Wstawić do piekarnika na 220* na ok. 20 minut aż uzyska złoty kolor.


Bardzo wilgotny i sycący. Raczej jako samodzielna przekąska (drugie śniadanie). Bardzo szybko się piecze.
Dziewczyny przepraszały za te ilości (12, 24g...). Polecały wagę-łyżkę od Tchibo ;) http://www.tchibo.pl/Lyzka-o-funkcji-cy ... 10249.html



* * * * *



JAJKA W TRÓJKOLORZE
wg przepisu Pascala Brodnickiego

/4-8 porcji/
łyżka masła
opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon
4-8 jajek
śmietana 36%
2-4 pomidorów pokrojonych w kostkę

Rozgrzej masło, wrzuć szpinak, posól, wciśnij czosnek. Gdy liście puszczą sok przypraw solą, gałką i cynamonem.
Naczynka wysmaruj masłem (może być oliwa).
Układaj warstwami: najpierw posolone i popieprzone pomidory, następnie szpinak, potem wbij po jednym jajku - uważaj, żeby ni uszkodzić żółtek (my użyłyśmy jaj przepiórczych - po 2 na porcję).
Śmietanę przypraw solą i pieprzem. Polej jajka.
Naczynka ustaw w keksówce lub bzpośrdenio na blasze do połowy wypełnionej wodą.
Zapiekaj w 180* aż jajka się zetną, ok. 20-25 minut. Podawaj od razu


Do przygotowania potrzebne są małe żaroodporne naczynka, najlepiej przezroczyste. My użyłyśmy świeczników z Ikei :)
Największym odkryciem tego przepisu było dla mnie dodanie do szpinaku sporej ilości świeżo startej gałki i odrobiny cynamonu - smakuje obłędnie!!



* * * * *



CREME BRULEE Z SEREM PLEŚNIOWYM I POREM

/6 porcji/
2 pory
nieduża cebula
5 żółtek
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka śmietany 36%
15dkg sera pleśnowego (np. Lazur)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zielona pietruszka
6 łyżek startego parmezanu

Pora kroimy w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie ok. 8-10 minut pilnując, żeby się nie zrumieniły.
Ucieramy żółtka mikserem, dodajemy obie śmietany i jeszcze chwilę ubijamy.
Dodajemy przestudzone pory i cebulę, pokruszony ser pleśniowy, przyprawy i pietruszkę.
Napełniamy foremki i stawiamy na blachę wypełnioną wodą do połowy wyoskości foremek. Pieczemy 35-40 minut w 140*. Posypujemy parmezanem i rumienimy palnikiem albo ustawiamy piekarnik na funkcję 'grill'.


PYCHA!!!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies forra