Dzisiaj jest śr sie 15, 2018 6:23 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czw sty 18, 2007 1:50 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 26, 2006 7:36 pm
Posty: 4291
Faworki

1 1/2 szkl. mąki
4 żóltka
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
3/4 kg smalcu do smażenia (w kostkach)

Wyrobić elastyczne ciasto. Kilkakrotnie składać, wałkować i wybijać tłuczkiem (na powierzchni powinny pojawic sie pęcherze). Przykryć ściereczka i odst. na godzinę. Rozwałkowywać jak najcieniej, pociać na paski szerokosci ok. 4 cm. W srodku każdego paska zrobić naciecie i przeciagnąć przez nie jeden koniec.
Smażyc, osaczać na pap. reczniku. Ciepłe faworki posypać cuktem pudrem wymieszanym z c. waniliowym (przez sitko)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw mar 03, 2011 11:01 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 31, 2010 9:51 pm
Posty: 6234
Lokalizacja: ZG
Pomocy, nie mam spirytusu - czy faktycznie tak jak w przepisie tutaj - ocet może być? ;)

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw mar 03, 2011 8:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 29, 2010 3:06 pm
Posty: 8320
Lokalizacja: PL
Anula - a wódki nie masz ? Ja zawsze wódkę leję i jest OK :)

A na faworki mam przepis jeszcze taki :

Bierzemy 2 szklanki, do jednej 5-6 żółtek, do drugiej piwa ,ciut wiecej jak siegaja zoltka, wlewamy to do przesianej maki, 50-70dag, solimy,troszke cukru wanilinowego, zagniatmy, od razu wałkujemy cienko, wykrawamy, przeplatamy, smazymy w glębokim, mocno rozgrzanym oleju :) Na dno garnka surowe ziemniaki :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw mar 03, 2011 9:31 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 31, 2010 9:51 pm
Posty: 6234
Lokalizacja: ZG
siaasia Mam wódkę w lodówce, ale wielka butla, no i "nie moja" więc wolałam nie ruszać :lol: :lol: po to by dwa kieliszki "skubnąć". Kupiłam ćwiarteczkę spirytusu :wink: Faworki zrobione, troszkę mi tego wyszło, 4 godziny w kuchni :wink: A ten przepis na faworki, który podałaś - ciekawie kurcze, robiłaś już? Różnią się w smaku od tych "tradycyjnych"?. I dlaczego na spód ziemniaki? Co one dają? :)

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw mar 03, 2011 10:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 29, 2010 3:06 pm
Posty: 8320
Lokalizacja: PL
anula - długo jak na faworki, mi z tym przepisikiem zajmuje gora godzinke, poltorej :) 6 godzin smazylam 85 paczkow, gdzie trzeba czekac az ciasto wyrosnie ;) a przepis "rodzinny", smakuja rewelacyjnie, tesciowa robi ze smietana i smakuja bardzo podobnie ale ja wole te moje ;) Plasterki ziemniaka by tłuszcz się nie palił :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt mar 04, 2011 12:18 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 31, 2010 9:51 pm
Posty: 6234
Lokalizacja: ZG
siaasia No długo, ale z przerwami robiła, bo to Wiki się nudziła i musiałam Jej klocki z szafki ściągać, a to jedzenie chciała, no i ciasto prawie godzinę się chłodziło ;) A z tym ziemniakiem na patelnię by tłuszcz się nie palił, to nie wiedziałam, dobrze wiedzieć;)

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob mar 05, 2011 11:40 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 29, 2010 3:06 pm
Posty: 8320
Lokalizacja: PL
anula- sliczne wypieki :) i macie talerzk z hello kitty :aa: he he moj synio ze mna wszystko robi, straszna ma frajde z tego :) 6 godzin nie wytrzymal co prawda ale i tak dzielnie pomagal :) z dzieciami naszymi to zawsze wszystko dluzej trwa :) a z tego przepisu co podalam ciasto nie musi sie chlodzic od razu po wyrobieniu mozna walkowac :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt sty 06, 2012 7:55 pm 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Rejestracja: pn gru 26, 2011 7:58 pm
Posty: 145
a w oleju można ? i w frytkownicy :lol:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn sty 30, 2012 7:14 pm 

Rejestracja: pn sty 30, 2012 6:58 pm
Posty: 10
można, można, a ja wręcz polecam w oleju smażyć, bo dużo zdrowiej niż na smalcu :) szczególnie na rzepakowym!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies